Atunci cand cautati un producator de haine Suceava care sa realizeze cele mai bune piese vestimentare custom, magazinul online Dome Negruser raspunde perfect acestei solicitari. Recomandarea noastra este ca din cand in cand sa optati pentru piese unice cum sunt iile lucrate manual sau braurile, pentru a scoate tinutele in evidenta.

Producator haine Suceava - de ce ia este atat de apreciata

Ia este o bluza, o parte componenta a costumului traditional romanesc care se poarta si in prezent si reprezinta un element fashion pe care foarte multi designeri l-au inclus in colectii. Cele mai interesante ii sunt cele lucrate manual. Ia este confectionata din panza de bumbac alba sau din borangic si este impodobita cu broderii realizate manual, cu motive populare pe maneci si in zona gatului. Unele dintre ele sunt impodobite cu paiete si margele.

Elementele de baza care intra in compozitia iei sunt umarul, cusatura care realizeaza conexiunea dintre maneci si partile din fata si spate ale iei, incretul si altita. Altita este o banda larga decorata de pe maneca si reprezinta un element definitoriu al modelului care nu se va repeta pe nicio alta parte a iei. Raurile sunt benzile drepte sau oblice de pe piept si maneci si bibilurile sau cheitele sunt cusaturile care imbina bucatile de material.

Modelele broderiilor sunt diferite de la o zona la alta. In Moldova sunt purtate in special raurii costisati, chezuri si piezuri – adica raurii oblici. In sud se poarta raurii in siruri verticale, fie mai multe si foarte fine in Ramnic sau Ilfov fie mai late si mai ample, cu motive mari si cu nume specific de codri in Muscel. In Oltenia sunt purtati raurii infurcati care se imbina ca niste ramuri si care pleaca de la axul de simetrie denumit cosoi. In Gorj raurii sunt numiti sabiate si cosoiul dispare iar ramurile devin benzi evidente care sunt intalnite pe centrul manecii in unghiuri.

Dupa ce incretul isi pierde rolul functional, acum mult timp in instoria iei, el ramane pastrat ca o banda decorativa fiind nelipsit in compozitia manecii. Sunt si exceptii la iile mai noi din Muscel sau din Prahova unde raurii pleaca de la altita si repeta modelele. O alta exceptie sunt raurii noi, facuti dupa 1900, in valea Oltului, unde maneca este acoperita de o broderie fina denumita tabla. Tot in aceasta perioada iile din zona de sud a tarii s-au imbogatit cu fluturi si paiete si cu fire metalice. In Bucovina sunt utilizate margelele in special pentru a imbogati incretul si apar si pe altite uneori.