Dome Negruser este producator lenjerii traditionale si realizeaza acele lenjerii pe care le poti introduce cu usurinta intr-un dormitor rustic sau chiar intr-un dormitor minimalist daca stii cum sa le integrezi.

Producator lenjerii traditionale - sfaturi utile

In momentul in care cumperi lenjerii nu este important doar sa tii cont de materiale si de croiuri sau dimensiuni pentru ca la fel de mult conteaza sa ai grija si de design. In continuare iti explicam mai multe despre motivele traditionale romanesti pe care le poti intalni pe lenjerii.

Exteriorul casei, tesaturile asa cum sunt paturile, capetele de pus pe pereti si hainele din parti ale locului sunt infrumusetate toate cu motive populare specifice. Simbolul solar, simbolurile geometrice si florale, toate isi pastreaza liniile de demult si se regasesc pe teritoriul zonei de Nord a tarii. Printre cele mai des intalnite simboluri si motive populare se numara cel solare care este brodat pe iile romanesti si este vopsit pe peretii caselor, pe garduri sau pe haine. Cele mai comune astfel de simboluri sunt floarea soarelui sau soarele si cercurile.

Acestea sunt motive care amintesc de divinitate dar si de caldura soarelui care da viata si ajuta la regenerarea naturii. Faptul ca este rotund te poate duce cu gandul si la caracterul ciclic al vietii.

Copacul cu ramuri este de asemenea foarte des intalnit in tot ce tine de domeniul traditional. Motivele care sunt inspirate din natura, mai ales copacii semnifica viata lunga si intelepciune, inviere si viata in general cu tot ce tine de ea.

Frunza de vita de vie sau ciorchinii brodati cu verde, albastru sau mov simbolizeaza faptul ca oamenii din aceasta zona lucreaza viile si culeg roadele pentru a face vin. De asemenea, frunzele si fructele de vita de vie sunt un semn al prosperitatii.

Arborele vietii este de asemenea un motiv simbolic raspandit pe ceramica, covoare, sculptor in lemn si se gaseste in cultura mai multor popoare. Bradul este un motiv fitomorf care se poate gasi in ceremonii, folclor, ritualuri sau in ceramica si arta lemnului semnificand motivul din basme – tinerete fara batranete si viata fara de moarte.

O compozitie simbolica formata din patrate mici colorate in diverse nuante si orientate in dungi orizontale sau diagonale, in gama curcubeului se numeste coasta vacii si este adesea intrerupta de zone negre. Motivul acesta popular are specific moldovenesc si duce cu gandul la un camp negru cu pamant bogat in timp ce patratelele mici si colorate sunt flori.

Hora fetelor este de asemenea un motiv antropomorf foarte des raspandit in arta din partea de nord a tarii care poate fi gasit si peste prut. Modelul apare in centru pe stergare si simbolizeaza dansul fetelor in jurul miresei atunci cand acestea petrec intr-o casa.

Inima este un motiv gasi mai mult pe broderii crosetate si reprezinta dragostea in timp ce potcoava este un simbol al norocului si fericirea.